WAAROM WERKGELUK?

Door: Michiel Hobbelt (michiel@gelukcentrale.nl)

De onderwerpen geluk en werkgeluk staan steeds meer in de belangstelling. Waarom is werkgeluk belangrijk?Burn-outklachten

Burn-outklachten 11% (2007) → 16% (2017) (TNO,2018). De laatste tien jaar zijn de burn-out klachten met 10 procent toegenomen. Uit onderzoek van TNO blijkt dat dit komt doordat werknemers steeds hogere taakeisen ervaren. Het gaat dan om snel moeten werken, heel veel werk moeten doen en extra hard moeten werken.


Werkgeluk werkt preventief

Uit onderzoek blijkt dat werken aan werkgeluk preventief werkt in het voorkomen van een burn-out. In deze workshop zullen we zien dat het mogelijk is om gericht te werken aan jouw werkgeluk, zodat je een buffer kunt opbouwen tegen burn-out.


Perfectionisme

Culturele verschuivingen: Perfectionisme: De laatste 30 jaar zijn mensen steeds perfectionistischer geworden blijkt uit onderzoek. Huidige twintigers voelen 33% meer druk van buitenaf om perfect te zijn dan 30 jaar geleden. Het koesteren van onrealistisch hoge verwachtingen van zichzelf was gestegen met 10 procent. Het buurmanperfectionisme (wat eis je van de buurman) steeg met 16%.


Individualisme

Individualisme: Mensen zijn steeds meer op hunzelf gericht. Ze doen steeds minder groepsactiviteiten gewoon omdat het leuk is. Het moet hun steeds vaker verder helpen op de sociale ladder.


Competitie

Competitie: Hedendaagse studenten geven aan dat ze een studie hebben gekozen, om een goede carrière te kunnen hebben en niet omdat ze oprecht geïnteresseerd zijn. Dit gaat ten kosten van hun werkgeluk.


Materialisme

Materialisme: Meer mensen geven aan dat rijk willen worden hun belangrijkste levensdoel is.


Sociale media en smartphone

Sociale media en smartphone: Dit wordt aangewakkerd sociale media. Het smartphone gebruik zorgt ervoor dat we per dag ongeveer 2 uur buiten werktijd werken.


Kunstmatige intelligentie

Kunstmatige intelligentie. Steeds meer werk wordt vervangen door robots en computers. Er blijft dan creatief, empathisch en niet-routimatig werk over. Dit werk kan alleen door mensen worden gedaan en voor dit werk is intrinsieke motivatie nodig. Je moet het leuk vinden om te doen en dan functioneer je het beste. Een focus op werkgeluk dus.


Duurzame inzetbaarheid

Levenslang leren: duurzame inzetbaarheid. Er wordt van ons verwacht dat we steeds langer werken. Hierdoor is het belangrijk om intrinsiek gemotiveerd te zijn. Een focus op werkgeluk kan hierbij helpen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *