Masterclass Duurzaam Geluk


Masterclass voor Lokaal Duurzaamheidsbeleid: “Gelukkiger worden door duurzaam doen”

Moeten wij ons geluk opofferen voor een duurzame wereld of kan werken aan een duurzame wereld ons ook gelukkiger maken? Het streven naar duurzaamheid, een beter milieu of een circulaire economie wordt vaak vooral als een morele plicht benaderd. We zijn dat wel verplicht aan het geluk van onze kinderen en van “toekomstige generaties”. Maar wat betekent het voor ons eigen geluk? En hoe kan lokaal beleid daarop inspelen? Weten we eigenlijk wat ons (in het heden) gelukkig maakt en wat dit met duurzaamheid te maken heeft?

In deze Masterclass gaan we in op deze ‘vergeten vragen’ en brengen ze in verband met de uitdagingen waar lokale beleidsmakers (binnen en buiten de gemeentelijke organisatie) voor staan. We laten je zien waar kennis over geluk en duurzaamheid bij elkaar komen. Daarna ga je, samen met andere deelnemers, aan de slag met een casus om deze verbinding op lokaal niveau toe te passen.

Wat ga je leren?

De belangrijkste invloeden op geluk – vanuit de wetenschap gezien – en hoe je die lokaal kunt beïnvloeden. Hoe je duurzaamheid, als globale uitdaging, samen met burgers kunt aanpakken op lokaal niveau. Waar die twee perspectieven bij elkaar komen en hoe ze elkaar versterken.

Wat ga je doen?

Je gaat deze kennis, samen met anderen, toepassen in een of meer lokale casussen: welke doelen kies je?, hoe past dit bij ander lokaal beleid?, en wie breng je bij elkaar? Bespreken hoe je geluk meeneemt in de lokale agenda. Deelnemers mogen (van tevoren) een eigen casus inbrengen; dat kan ook bij de try out.

Wat neem je mee?

De wetenschap van geluk helpt je bij uitstek om te zien wat er voor mensen werkelijk toe doet en op basis daarvan prioriteiten te stellen. Het helpt je ook te focussen op eigen initiatieven, lokale kracht en een positieve insteek. Je gaat naar huis met gedegen achtergrondkennis en verfrissend nieuwe ideeën over de lokale aanpak van duurzaamheid.

Voor wie?

Voor ieder die betrokken is bij lokaal beleid of lokale/regionale initiatieven rondom duurzaamheid, circulariteit en milieu. Van beleidsmakers en politici tot actievoerders, van betrokken burgers tot professionele adviseurs.

Praktische gegevens

WANNEER: try out van deze 1-daagse Masterclass op woensdag 5 juni.
LOCATIE: De Branding (Croeselaan 303, Utrecht, op loopafstand van Utrecht CS).
TIJD: 9.30 – 16.30 uur, ontvangst en koffie vanaf 9.00 uur (lunch inbegrepen).
INVESTERING: voor de try out € 25 i.p.v. € 350. Voor de try out is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

Docenten

  • Bram Wondergem, Cecado.nl, was wethouder in Eemnes en is sinds jaren (hogeschool)docent Duurzame Ontwikkeling. Hij adviseert gemeentes en scholen.
  • Michiel Hobbelt, Gelukcentrale.nl, is een ervaren trainer en (werk)geluksexpert, met bijzondere interesse in duurzaamheid en geluk.
  • Akshaya de Groot, is docent en oprichter van het Jeremy Bentham instituut voor Beleid & Geluk. Hij heeft zich als geluksdeskundige gespecialiseerd in de vertaling naar beleid.

Relaties, pijler van geluk