Autonomie, pijler van geluk

AUTONOMIE

AUTONOMIE

Autonomie zorgt voor meer productiviteit, minder burnout en een hoger geluksniveau.


Vrijheid van handelen


Autonomie is anders dan onafhankelijkheid. Autonomie betekent handelen naar eigen keuze en kan dus ook betekenen dat je autonoom bent en ondertussen afhankelijk van elkaar bent. Autonomie zorgt voor een hoger conceptueel begrip, hogere cijfers, verhoogde vasthoudendheid op school en tijdens sport, hogere productiviteit, minder burnout en een hoger geluksniveau.


Intrinsieke motivatie


Intrinsieke motivatie van mensen neemt toe wanneer hun autonomie wordt vergroot. Mensen die intrinsiek worden gemotiveerd, zijn fijner om mee samen te werken. Wanneer je de autonomie van mensen bevordert, neemt hun gevoel van zingeving toe en voelen ze zich gelukkiger.


Training werkgeluk: module Autonomie


Met de trainingsmodule Autonomie bekijken we de autonomie van medewerkers op vier vlakken, ook wel de 4T’s genoemd: Taak (laat mensen zelf kiezen wat ze willen doen), Tijd (niet belonen op het aantal uren, maar op het resultaat), Techniek (hoe ze hun werk doen) en Team (met wie werk je het beste samen). De Gelukcentrale gaat in gesprek met medewerkers en bekijkt met het management op welke vlakken hierin nog winst behaald kan worden.

Meer trainingsmodule Autonomie